×
Meniu

Înca un pas măreț spre Modernizare: Spitalul Raional Ștefan Vodă dotat cu Panouri Fotovoltaice din partea UE

Uniunea Europeană a investit 500.000 de euro prin intermediul PNUD pentru instalarea panourilor fotovoltaice cu capacitatea totală de 600 kW pe acoperișurile a cinci spitale din R. Moldova, printre care este si Ștefan Vodă.

Decizia a fost luată din cauză că Republica Moldova trece printr-o criză energetică, iar costurile mari sunt cu greu suportate de instituțiile medicale din țară.

După părerea directorului interimar al Spitalului Raional Ștefan Vodă, Victor Pelin, proiectul respectiv va aduce economii mari, chiar până la 50%. Acesta menționează că banii economisiți vor fi readresați pentru alimentația pacienților și pentru crearea unor condiții mai bune pentru ei.
„Beneficiar nu este spitalul, ci toți cei 6.000 de pacienți care beneficiază anual de asistență medicală spitalicească în incinta Spitalului Raional Ștefan Vodă”, a declarat Victor Pelin.

Panourile de pe cele cinci spitale vor produce anual 780 MW energie electrică verde, vor reduce costurile spitalelor cu peste 20 de milioane de lei anual și vor diminua emisiile de CO2 cu 437 de tone anual.
Panourile fotovoltaice au fost instalate cu sprijinul programului „Abordarea impactului crizei energetice în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD Moldova.